آشنایی با کورتون
پردنیزولون, بتامتازون ,دگزامتازون , متیل پردنیزولون, تریامسینولون ,هیدروکورتیزون و کلوبتازول همه از انواع کورتون ها هستند.
برای درمان برخی از بیماریها به عنوان مسکن فوری از انواع کورتون ها استفاده میشود. مثلا در حساسیتهای شدید تزریق یک آمپول کورتون میتواند نجاتبخش باشد یا در حملات شدید آسم استفاده از کورتون خوراکی یا تزریقی باعث باز شدن راههای هوایی و بهبودی میشود. در بسیاری از بیماریهای پوستی حاد نیز پمادهای حاوی کورتون برای تسکین علامتی به کار میروند.
آشنایی با کورتون
موارد بیشماری از کاربرد این داروها در درمان درازمدت بیماریها وجود دارد که قابل جایگزینی با هیچ داروی دیگری نیستند و به دلیل خاصیت تضعیف ایمنی کورتونها استفاده وسیع از این داروها برای درمان بیماریهای خود ایمنی صورت میگیرد.
مثلا برای درمان روماتیسم مفصلی ، انواعی از بیماریهای کلیوی، نوعی از هپاتیت که هپاتیت خودایمنی نامیده میشود و انواعی از بیماریهای پوستی مزمن استفاده از کورتون به مدت طولانی کاربرد دارد.
درمان بیماری کرون که یک بیماری رودهای است و بیماری اماس نیز در مراحل مختلف با کورتون ها صورت میگیرد.
درمان طولانی مدت با کورتون اگرچه باعث رهایی بیمار از درد و رنج بیماری میشود، اما منجر به وابستگی و ایجاد عوارض متعدد میشود.
برای فرار از این مشکل بزرگ اکنون شکلهایی از این دارو طراحی شده است که به صورت متمرکز روی قسمت خاصی تاثیر میگذارد و به این ترتیب با مقادیر کم اثرات خوب و موثری ایجاد میشود و عوارض به حداقل میرسند.
آشنایی با کورتون
اسپریهای تنفسی مثال خوبی برای این فرم دارو هستند. اسپری بکلومتازون و فلوتیکازون در حال حاضر اساس درمان درازمدت آسم هستند و خوشبختانه عوارض بسیار کمی دارند. اسپری بینی این داروها نیز موجود است که با کمترین عارضه در درمان حساسیتهای فصلی به کار میروند.
در مورد بیماریهای مفصلی نیز در صورتی که مصرف دارو لازم باشد، تزریق داخل مفصل موثرتر و با عارضه کمتری همراه است. اخیرا انواعی از کورتون موضعی به شکل انما برای درمان بیماریهای رودهای نیز به بازار عرضه شده است.
هفته آینده در مورد عوارض این داروها خواهیم نوشت.
کورتون را فقط تحت نظر پزشک معالج قطع کنید :
عضو هیات مدیره انجمن روماتولوژی با هشدار نسبت به قطع ناگهانی کورتون در افرادی که به مدت طولانی مصرفکننده این دارو هستند، گفت: مصرف کم یا قطع داروی کورتون در این افراد باید تحتنظر پزشک معالج صورت گیرد.
آشنایی با کورتون
دکتر احمدرضا جمشیدی در گفتگو با ایسنا در این باره توضیح داد: علت بروز این حالت به سیستم بین غده هیپوفیز و غده فوقکلیه در بدن مربوط میشود؛ در افرادی که به علت ابتلا به روماتیسم یا بیماریهای دیگر، به مدت طولانی از کورتون استفاده میکنند، این سیستم بلوکه میشود، از اینرو این احتمال وجود دارد که در صورت قطع ناگهانی کورتون خارجی با هیجانی کوتاه مدت، فرد وارد حالت اغما شود.
وی با بیان این که کورتون نام قدیمی یکی از فرآوردههای دارویی معروف است که امروزه دیگر موجود نیست، افزود: این دارو به نامهای بتامتازون، دگزامتازون و هیدروکورتیون موسوم است که بسیاری از پزشکان این داروها را برای دردهای مزمن تجویز میکنند.
وی در پایان تاکید کرد:
هیچگاه به طور مداوم از این داروها استفاده نکنید. پوکی استخوان یکی از عوارض درازمدت مصرف این نوع دارو است و اگر به توصیه پزشک مجبور به استفاده از آن هستید به طور مداوم از این ترکیبات استفاده کرده و هرگز به طور خودسرانه آنها را قطع نکنید.