عوارض کراتین
آشنایی با عوارض کراتین :
تحقیقات نشان دادند كه مكمل كراتین باعث میشود كه مولكول كراتین در داخل عضلات به دام بیفتد و از ترشح كراتین در ادرار جلوگیری میكند.امروزه، کراتین منوهیدرات به عنوان یک ماده مکمل خوراکی طبیعی به صورت روزافزون توسط ورزشکاران در رشته های مختلف استفاده میشود.اولین موج استفاده از کراتین در آمریکا در سال 1992 شروع شد. هنگامیکه هریس و همکارانش نشان دادند که مکمل کراتین در مقادیر بالا، باعث افزایش مقدار کراتین موجود در عضلات اسکلتی به مقدار 20 درصد شود.
عوارض کراتین
این یافته توسط مجلات منتشر شد که ” کراتین ” یک نوع پروتئین است که در بدن یافت میشود و در عضلات اسکلتی، با غلظت بالا وجود دارد، این مولکول برای ایجاد انرژی در چرخه آ. ت. پ حیاتی است و … هنگامیکه آ.ت.پ یا آدنوزینتری فسفات توسط آنزیم کراتین کیناز به آ. د. پ یا آدنوزین منوفسفات تجزیه میشود. انرژی تولید میشود و پس از آن، سطح کراتین فسفات در عضله کاهش مییابد. ( چون آ.د.پ با گرفتن یک فسفات از کراتین فسفات، دوباره به آ.ت.پ تبدیل میشود ) با افزایش سطح کراتین در عضله، انرژی بیشتری در عضله آزاد میشود.آیا کراتین فقط در عضلات اسکلتی وجود دارد و فقط بر روی آنها موثر است ؟
کراتین در عضله قلب، عضلات صاف ( جدار روده ها، حالب و…)، ماده طبیعی بدنها و در بافت طبیعی مغز، چشم و اعصاب وجود دارد. آیا میتوان عملکرد تمام این دستگاه ها را به سادگی عملکرد عضله اندازهگیری کرد و آیا کراتین به آنها آسیبی نمیزند ؟
البته در حدود 95 درصد کراتین در داخل عضلات اسکلتی وجود دارد. در سال 1997 در یک مطالعه ” گرین هالف ” نشان داد که افزایش کراتین در عضلات باعث افزایش ترشح کراتین در ادرار توسط کلیه میشود و سطح کراتین در پلاسما کاهش مییابد.
این استاد دانشگاه شهید بهشتی افزود: «هدف از مصرف مکملهای کراتینی بیشینهسازی ذخایر کراتین و فسفو کراتین بیشترعضله میباشد که باعث تولید سریعتر ATP در حین ۱۰ الی ۲۰ ثانیه نخست فعالیتهای شدید و بی هوازی خواهد شد وهمچنین به طور بالقوه برای بافر کردن اسید لاکتیک و به تأخیر انداختن خستگی مناسب است.»
عوارض کراتین
این متخصص تغذیه گفت: «کراتین به عنوان یک ماده غذایی مکمل در زمان خاص و محدود و تنها باید توسط پزشک متخصص تجویز شود.» وی ادامه داد: «در بدنسازی، کراتین طی ۳-۴ هفته به مقدار اندک ۵-۱۰ گرم تجویز میشود و تنها در عضلهسازی مفید میباشد.»
کیمیاگر اظهار داشت: «در باشگاه های بدنسازی، مربیان بدون اطلاع از عوارض استفاده بیش از حد کراتین، ورزشکاران را نسبت به مصرف چندین برابر این مکمل غذایی تشویق میکنند.»
عوارض کراتین
این متخصص تغذیه تصریح کرد:«افزایش بار پروتئین ناشی از مصرف بیش از اندازه کراتین در بلند مدت میتواند، اثرات مخربی برای کلیه داشته باشد.» وی خاطر نشان کرد: «مصرف بیش از اندازه کراتین نه تنها باعث افزایش انرژی نخواهد شد بلکه پیری و فرسودگی زودرس را برای ورزشکاران به همراه خواهد داشت.»